G.M Hartsema v Heck

In 1990 ben ik begonnen met 1 witte texelaar op een klein stukje grond. De eerste jaren had ik de "pech" steeds ramlammeren te vangen, dus geen uitbreiding van de kudde. In 1993 had ik 5 schapen en kreeg ik van mijn buurman J. Kreuze er een blauw lam bij. Een drieling uit een vruchtbare moeder en een stamboek vader.Dit schaap is de stammoeder van de kudde geworden. Er kunnen zes generatie's op een rij gezet worden. In 1995 viel mijn oog op een blauwe ram en ben ik verder gegaan met blauw. Mijn blauwe texelaars zijn zwoegervrij en hebben groten deels het ARR/ARR predicaat. We doen succesvol mee op keuringen, zo hadden we op de keuring in Beilen(2005) beste 2 tal ooilammeren, Beste afstammelingen hok en 1a met een oudere ooi gezoogd. Op de Nationale te Bunschoten(2005) die eens in de 3 jaar georganiseerd wordt en waar dit jaar voor het eerst de blauwe texelaars ook mee deden, werd onze anderhalf jarige ram 8401-251 Nederlands kampioen. Ons tweetal ooilammeren werd ook kampioen en onze oudere ooi liep bij de laatste vijf.

J. Kreuze

Mijn bedrijf bevindt zich aan de rand van Groningen, in het streekje Noorddijk. Ik houd mij bezig met het fokken van blauwe en witte texelaars, het bedrijf is sinds 1980 zwoegervrij. Alle jonge rammen zijn onderzocht op scrapie en hebben merendeels ARR. De beste beschikbare rammen worden sinds jaar en dag gebruikt voor de schapen. Overwegend is er een goede lammeren productie zoals voor enkele jaren. Het oudste schaap werd 10 jaar en had 25 levende nakomelingen gebracht. Aan provinciale keuringen neem ik meestal deel met een behoorlijk koppeltje dieren. Ook landelijk doen we het goed met onze dieren, zoals enkele keren 1A met een vier tal ramlammeren. We hebben van onze texelaars ook een aantal geexporteerd naar onder andere : Engeland, Duitsland, Frankrijk en Brazilie.